Uppteckning nummer NM-TNM2121

Titel: På den tiden då Torps prästgård ……….

Upptecknare: Alvar Söderberg

Socken/stad: Torp

På den tiden då Torps prästgård låg i Skärve, bodde där en präst som hade en svartkonstbok. En gång då han var borta, bad han drängen gå efter boken, men han förbjöd honom strängeligen att titta i den. Och det lovade drängen. Han hämtade boken, och på tillbakavägen tänkte han: Att titta i boken är väl inte farligt. Han slog upp den, och därmed började han läsa. I detsamma kom det fram till honom en stor skara små pysslingar och ville ha arbete. Han satte dem först till ett arbete. Det var strax färdigt, och då ville de ha mer. Drängen gav dem då i uppdrag att bygga en bro av sten över Gissjön. Stenen skulle hämtas på Havelsberget. Arbetet började genast med släpande av stora stenar. Medan detta pågick, sprang drängen till prästen som strax läste tillbaka pysslingarna. De stenar som nedsläpades och lades på sjöbotten, ligga ännu kvar som början av en bro. Några av dem har namn: Penningpåsen eller Humlepåsen, Rakelsten,

Nordiska museet. Frågelista. Från gamla tider. Sägner. (Ålsta, 1931, årg. 7, s 26.)